"Endelig er det kommet i gang organisert aktivitet for å få fullregistrert folketellingen fra 1875. Det er et initiativ som Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige har tatt overfor det norske Arkivverket. På slutten av fjoråret fikk vi informasjon om at dette prosjektet var i ferd med å kunne legges ut for registrering. Etter kontakt med FamilySearch i Utah, ble styret i DIS-Norge enige om at vi ønsker å delta som støttespiller i dette prosjektet.Jeg var i utgangspunktet litt i tvil om jeg skulle begi meg ut på dette omfattende prosjektet, men tenkte som så at alle monner drar. Så dermed var jeg igang. I starten syntes jeg at det var veldig mange problemer som dukket opp. Men det ble laget et eget forum på DISNorges hjemmeside, hvor det var muligheter for å få hjelp til både forklaring og tyding av vanskeligere ting. Etterhvert så ble det litt enklere å tyde selv, og jeg ser nå at det forumet ikke er på langt nær er så mye i bruk lenger.
Vi som har hatt anledning til å bruke digitale tellinger på nett i noen år vet at dette er et viktig verktøy for slektsforskere. 1875-tellingen kommer ikke til å bli ferdig registrert hvis ikke vi er villige til å legge ned dugnadsinnsats. Det er registrert nok personer når de siste storbyene kommer med i løpet av dette året og da er statistikerne fornøyd med det tilgjengelige materialet. For slektsforsking vil det imidlertid mangle mange, mange individer, kanskje nærmere en million!
Det er viktig at denne tellingen blir så riktig som mulig, da vil den ha ennå større verdi for oss som fremtidige brukere. Folk med kunnskap om norsk språk og geografi, kan normalt gjøre en bedre innsats i denne type registrering enn det de uten denne bakgrunnen mestrer. Derfor har DIS-Norges styre gått inn for dette prosjektet og oppfordrer våre medlemmer til å delta i dugnaden.
Med det systemet FamilySearch benytter kan du sitte med datamaskinen og ha alt oppe i et skjermbilde - dokument for registrering, selve registreringsfeltet og en kort informasjon om hvordan du skal registrere. Vi har laget et eget informasjonsområde på hjemmesiden vår. Gå til www.disnorge.no velg: Hovedsiden > Fagstoff > Kilderegistrering > Folketellingen 1875.
Med det antall medlemmer DIS-Norge har og den måten registreringen foregår på, så vil vi være i havn når hvert medlem har registrert 200 individer. Det tar ikke mange timene. Vær med du også og bidra til at denne folketellingen også blir komplett på Digitalarkivet og et nytt nyttig verktøy for alle slektsforskere."
...og nå har jeg altså nådd en milepel i arbeidet med min registrering. Jeg passerte idag 5000 registrerte personer. Og syntes selv at jeg har gjort en bra innsats. Men det er masse arbeid som gjenstår dere. Så her kommer utfordringen.... Start opp du også, til før blir vi ferdige vet du :-)
Hvordan komme igang? Jo du kan ta en titt her bl.a. Her finner du det meste av de nødvendige opplysningene ved å bla litt i menyen på venstre side.
Her ser du hvordan et registreringsskjema ser ut. de håndskrevne data blir tydet og skrevet inn i dokumentet som ligger i underkant av reg.skjema.
Ellers så kan jeg nevne at amerikanerne er svært fornøyde med utviklingen etter at vi kom med, men det tar fremdeles en god stund før vi får de første data ut på nettet. Har du lyst til å gjøre en innsats så er du herved invitert....
Materialet skal først registreres, korrekturleses og senere bearbeides, før det kan legges ut. Så om ett år eller to så kan vi vel forhåpentligvis sitte å bla i FT 1875 på internett, og vite at dette har jeg vært med på. Er ikke det en god tanke da....
Jo absolutt en kjempegod tanke men tör ikke å bli med ettersom jeg ikke vet hvordan helsen er fra den ene dagen til den andre
SvarSlettKjempebra Anne-Lise
SvarSlettUtrolig bra innsats Anne-Lise :D Gleder meg til dette kommer på nett!
SvarSlettKjempebra Anne-Lise og en flott oppfordring
SvarSlettHei Anne-Lise. Du har gjort en utrolig flott jobb både med registreringsjobben og med å markedsføre denne dugnaden. La oss håpe at ende flere bidrar slik at vi snart kan se resultatene i søkbar form på nettet. :)
SvarSlettKan jeg bruke dette du har skrevet her i neste nummer av DIZ?
SvarSlettTakker alle for hyggelige kommentarer, og til Willy: Ja så gjerne, dersom du mener at det er brukelig. :-)
SvarSlett