søndag 10. mai 2009

Christian Radich på Holmestrandbesøk

Skoleskipet Christian Radich kom idag innom Holmestrand på sin tokt i Oslofjorden. Det var satt av et par timer til omvisning på den staselige skuta. Det er ikke hver sommer vi har så storfint besøk. Sist den var her i byen var for 7 år siden.

Selvfølgelig måtte jeg ned for å ta denne flotte seilskuta i øyesyn. Og siden det var mitt første besøk ombord, benyttet jeg jo sjansen til å ta massse bilder. Du kan lese mer om båten her

Her fikk vi se hvordan mannskapet sov når de ikke var på vakt.

Noen sover i henge- køyer, mens andre fikk faste køyer.

Det som fasinerte meg mest, var de høye mastene. Ikke noen hadde fått meg til å gå frivillig opp i de riggene.

Det fantes også masse tauverk ombord selvfølgelig, og dette var det skikkelig orden på. De var buntet og hengt opp på rekke og rad. Her var det nok ikke noen tilfeldigheter i opphenget nei. Orden og disiplin hører nok med til dagens gjøremål.


Iettermiddag og kveld skal det være en konsert ombord med sangkoret "Svinglett" kombinert med en seilas innover til Oslo. Såvidt jeg vet er nok den allerede fulltegnet. Skulle gjerne vært med en tur, men lommeboka sa nei denne gangen, dessverre. Håper at sjansen byr seg en annen gang.


Litt historikk:
Fra 1937 til 1998 seilte Christian Radich som skoleskip og spilte en viktig rolle i utdannelsen av sjøfolk. Under krigen beslagla tyskerne skuta og den tjente stort sett som depotskip og skoleskip i Norge og Tyskland. Den havarerte i dokk i Flensburd i 1945 under et bombeangrep. Det ble besluttet å restaurere skipet, og i 1947 var Christian Radich igjen klar til innsats.

Siden 1956 har Christian Radich deltatt i internasjonale skoleskipsregattaer, idag kalt "Tall Skips` Races". Skuta har vunnet et imponerende antall ragattaer. Mange ble kjent med Christian Radich gjennom filmen "Windjammer" (1958) og den engelske TV-serien "The Onedin Line" /1971-80)

Litt fakta om Christan Radich:
Bygget i 1937 på Framnæs Mek Verksted, Sandefjord
lengde
73 m (inkl. baugspyd)
37,7 m.o.h.
3 mastet fullrigger
Antall seil 27
Seilareal 1360 m2
Vekt 1050 tonn (deplasement)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar