tirsdag 22. mai 2012

Slekt og slikt på Botne Aktivitetssenter


Bjordal kyrkje
Botne Historielag har lenge hatt ønske om å drive med litt slektsforskning for nybegynnere, og ved den anledning så har jeg sagt meg villig til å være behjelpelig. Det er for øyeblikket noen få som har vist sin interesse, men det kommer nok flere til etterhvert som det blir mere kjent.

Hittil har mange av de eldre lært seg litt elementær bruk av data. Her er det nok innføring i bruk av nettbank som er mest populært, men det er også mange som har lært seg å legge inn bilder på data. Ikke minst det å lage egne mapper, slik at det blir enkelt å finne igjen sine egne fotografier. Bruk av e-post programmer har også vært tema på disse sammenkomstene som er hver mandag fra kl. 12.00.

Det er trådløst nettverk her, og de fleste eldre har med seg sin egen bærbare PC. På disse kursdagene er det flere "hjelpere" tilstede, og vi forsøker å trå til der hvor vi ser at det butter litt. Alle hjelper alle. For det er alltid noen som kan noe du selv ikke kan. Dermed så får du alltid noen nye erfaringer som er gode å ta med seg.

Igår var jeg med for tredje gang, og fikk hjelpe ei dame til å finne sine foreldre og besteforeldre i folketellingene for 1900 og 1910.  Hun var strålende fornøyd. Og da vi etterhvert tok for oss kirkebøkene, og fant de samme folkene der, ble hun nesten i ekstase. Det er sååå artig å se reaksjonene når man f.eks finner navnet på sin egen farmor, som man kanskje bare har hørt navnet på, "lyse" mot deg fra kirkeboka. Vi leita også fram et av gravstedene til en av hennes slektninger. Hun ikke hadde vært "hjemme" på flere år, og syntes det var fint at hun kunne sitte her hjemme i Holmestrand og se bildet av sine gravsteder på nettet. Disse bildene fant vi fram til under "Gravminner i Norge"

Håper at jeg kan få hjulpet flere ved neste "kursdag". Dette ga virkelig mersmak, og ikke minst litt avkobling fra min egen slektsforskning.

1 kommentar:

 1. Så hyggelig at du er tilbake på bloggen.
  Du har plantet veldig fint i hagen din, ser jeg :)

  Data er jo morsomt både for ung og gammel. Selv har jeg funnet flere bilder av slektninger via museenes fotosamlinger. Siden min slekt kommer fra Møre og Romsdal leter jeg på FylkesFOTOarkivet der. Det finnes sikkert flere slike arkiver rundt om i landet. Bestemor sitt konfirmasjonsbilde lå inne f.eks. Veldig morsomt å finne.

  For mange år siden da jeg ikke kunne så mye om data og photoshop var nytt, gikk jeg på kurs i dette. Da var det jeg og en eldre mann som trengte mest hjelp. Jeg er blitt litt bedre til å finne fram etterhvert.
  Lykke til med å hjelpe andre å finne slekt på nettet!

  SvarSlett