fredag 25. mars 2011

Slektsforskerdag i Byarivet, Oslo

Det ble en lang og innholdsrik dag i Oslo sammen med min svigerinne Liv igår. Vi dro hjemmefra allerede kl. 10.30, og etter en liten ekstra rundtur i storbyens sentrum kom vi omsider fram til Maridalsvn 3, i god tid før arrangementet begynte.
Vi hadde på forhånd bestemt oss for å innta en liten lunsj først, og fikk litt orientering om hvor vi kunne finne et egnet sted. Vi ruslet ned mot Akerselva som går like ved. Her fikk vi se en elv som iflg Pressemelding fra Oslo kommune skal være død. Men det gjelder vel bare fiskelivet kanskje. Ved elvebredden fant vi dette skiltet og litt lenger nede i svingen svømte masse forskjellige ender omkring og hadde det ganske så livlig.

Vi fant omsider en egnet kaffebar nede på Grünerløkka. Deilig å slappe av med litt å bite i før vi trakk oss inn i arkivets lokaler.


Det var lagt opp til et langt program og det meste av det er jo som du ser, intresant for en slektsforsker. De aller aller fleste av oss har vel en eller flere personer i slekta som enten flytta til eller er født i Oslo vil jeg tro. I Byarkivet finnes det dokumentasjon på det meste og er en gullgruve for den som har noen bortkomne slektninger eller andre i Oslo/Aker. (Bildet fra lesesalen.)

Jeg valgte meg ut et par av foredragene som jeg ville ha med meg. Først og fremst om "Personhistoriske kilder i Oslo Byarkiv" ved byarkivets egen Lars Rogstad. Her er det masse snadder å finne.
En liten alfabetisk oversikt her. Det var faktisk så mye folk til stede på Rogstads første foredrag at han måtte gjenta det i den oppsatte pausen. Det ble sagt at det var over 100 personer til stede på hvert av de to foredragene.

Det andre foredraget var ved Anne Fikkan som fortalte historien om "Risløkkafamiliens triste skjebne og de gode hjelperne på Byarkivet." Historien om to unge personer som kom fra Danmark til Oslo på falske papirer. Bodde i skjul på Risløkka på et rom og 1/2 kjøkken, fikk etterhvert 5 unger. Da den siste ungen ble født, måtte faren søke fattigvesenet om et lån på kr.45,- , for å betale jordmoren. Det ble deres skjebne. Det kom for en dag at faren var i landet under falske papirer og måtte forlate sitt nye hjemland. Og siden paret var gift, måtte altså hele familien flytte. En kortversjon av en tragisk og trist historie som ble rullet fram etter en henvendelse fra et barnebarn som fikk hjelp til å finne sine aners historie i Norge. (Bildet fra foredraget er tatt av Liv Ofsdal.)

Jeg hadde også et langt og hyggelig møte med min manns tremenning. Vi har ikke truffet hverandre tidligere, men med felles slektsinteresser så er jo ikke samtaleemner noe problem. Skravla gikk på oss begge, og vi fikk delt utrolig mye info. Men tida gikk så altfor fort. Vi treffes nok igjen ganske snart tenker jeg, for dette var virkelig artig.

På hjemveien ble det et lite stopp ved den gamle "LierKroa" for litt påfyll i magen. Det ble ikke tid eller anledning til noe servering i arkivet tidligere idag, så dette smakte godt. Vi var ikke hjemme før sent på kveld, og med mange nye intrykk og informasjon var det godt å slappe av i sofakroken. Takk for sightseeing Liv. Det ble en flott tur. Kan med glede gjentas.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar