mandag 11. juli 2011

Fossesholm er verd flere besøk

På lørdag tok vi nok engang turen til Vestfossen og den ærverdige gården Fossesholm. Det er faktisk tredje gang vi er her, og like fasinerende hver gang. Vi fikk full guiding av en ung mann som hadde lært leksa si godt. Han fortalte oss mange fine detaljer, men jeg er dessverre ikke flink til å huske slike ting. Hadde faktisk mer enn nok med å følge med.
Gårdens velmaktshistorie starter helt tilbake til midten av 1500-tallet. Men den historien er for lang til at jeg tar den med her.

Selve huset er 50 meter langt og har 8 rom på langveggen. Fest- og representasjonsrommene ble lagt på rad og rekke, med dørene på samme akse mellom storstuen i nord og havestuen i sør. På veggene i storstuen er det malte bilder fra livet på gården med jaktscener, jordbruk og sagbruk. Alt i en ramme av fantasilandskaper.
Dessverre får man ikke lov til å ta bilder av de flotte salene og resten av det store huset, så jeg legger inn en link fra Wikipedias presentasjon av stedet her. Bilder fra hovedhuset finner du her. Her er en liten videosnutt fra en liten konsert på herregården i 2010.

Gulvene er malt i sjakkmønster, og alle sløyler eller pilastere utendørs er malt slik at de skal se ut som marmor-søyler. Inne er listverk, brannmurer og tak rikt marmorert, og det tar seg veldig flott ut.
Midt på tunet står det en tårnpaviljong, også kjent som "Posthuset." Den ble bygget i 1773 som gårdens vannreservoar. Det heter at på Cappelens tid svømte det fisk i brønnen. Brønnen ble gjenfunnet ved utgravningen i 1980, men er uten vann idag. Klokken i tårnet derimot er restaurert, og ringer hver hele og halve time.

På loftet i hovedhuset finnes det en helt spesiell dukkesamling. Her finnes det et par hundre dukker, kledd opp i forskjellige kostymer.

En unik samlig av dukker som har fått de originale OL-klær fra de 15 siste OL. Det er ogå en flott samling med bunadsdukker. I et par andre rom er det dukker satt inn i flere tablåer som f.eks. juleselskap, bursdagsselskap, osv.
Det ble også en liten titt innom gårdsbutikken, hvor det var masse fint håndarbeid til salgs. På loftet fant vi en stor samling med vevstoler, hvor veverskene hadde treff flere ganger i uken. Her var det også salg av både ryer, tepper og div. duker og løpere. Mye flott håndarbeide her også i både ull, bomull og lin. Det er
Det finnes kunstutstillinger i både Steinfjøset og på Låven hele sommeren, og i annen etasje på Steinfjøset har Nedre Buskerud Hjemmefrontmuseum bygget opp en flott samling av krigshistorien, hvor vi bl. a møter "Gutta på skaugen"
Etter et tur rundt i de gamle bygningene, la vi hjemturen innom Sundhaugen ved Fiskum, hvor vi slappet av med en enkel middag. Som sagt så er turen verd fler enn ett besøk.

1 kommentar:

  1. Hei igjen, Anne Lise!

    Nå har jeg igjen vært innom ditt lille hjørne, skjønt lite er vel i beskjedneste laget? Romslig er det i så fall, skikkelig romslig på mange vis. Variasjoner av det spennende slaget, fra norgeshistorie til familiehistorie og ikke minst presentert på en måte som får meg til å være nødt til å lese det. Bildene skjemmer heller ikke innleggene på noen som helst måte, men bare pirrer meg ekstra i lysten til å følge med. Slik at jeg får med meg hver eneste "dråpe" av herlighetene.

    Takk igjen for nytelsen og ha det flott til vi sees igjen! :)

    SvarSlett