fredag 3. august 2012

Gravminneregistrering - et flott hjelpemiddel i slektsforskningen

Som et av hjelpemidlene til min slektsforskning, bruker jeg veldig ofte "Gravminner i Norge". Det er et av prosjektene som DIS-Norge, Slekt og Data har drevet nå i flere år. Det er et dugnadsarbeid som så mye annet, og delvis et samarbeid mellom kirkevergene og DIS-medlemmer + andre frivillige. Utgangspunktet er å få fotografert alle gravminnene i Norge, samt å registrere alle navn og data slik at det kan legges ut på internett med bilde. Her vil de da bli søkbare, og du kan f. eks. sitte hjemme i din egen stue, og søke opp dine kjære slektninger som er gravlagt på et helt annet sted i landet.

Pr. idag er det  2305058 gravminner registrert, og av de er det 1164088  gravminner med bilde. Som en del av dette har min svigerinne Liv Ofsdal og jeg fotografert og redigert gravminner fra 4 kirkegårder i Re kommune + 2 i Holmestrand. Og nå i sommer ble vi ferdige med gravminnene ved Skoger kirke. Tilsammen er det blitt mange tusen fotografier, som senere ble registrert og redigert.

Når man går rundt på kirkegårdene med fotoapparat og papirutskrifter, så oppdager man svært ofte at flere personer gjerne tar kontakt med deg. Kanskje mest av nysgjerrighet på hva vi driver med, og praten kommer ofte da inn på at det vi gjør er en flott ting. Spesielt at gamle gravminner ikke blir borte for almennheten, men blir tatt vare på i form av fotografiene. Det finnes utrolig mange flott gravminner rundt omkring, og det er synd at mange av disse blir borte "på veien" mens vi jobber med å ta vare på de. Her er ett av de som nå er borte, men ble foreviget av familien.

Jeg sakser litt fra DIS-Norge, Slekt og Datas sider:
Resultatene av alle bilder og registreringer samles i en nasjonal gravstedsdatabase på DIS-Norge, Slekt og Datas server, og tilgjengeliggjøres gjennom nettjenesten Gravminner i Norge. Tjenesten gjør det mulig å søke frem gravstedsinformasjon på personnivå fra databasen og vise fram et bilde av gravsteinen, dersom dette er lagt inn. 

Prosjektgruppen for gravstedsregistreringen har utarbeidet detaljerte retningslinjer for hele virksomheten. Kontakten med kirkevergene og utleggingen av gravstedsopplysninger på Internett er basert på innhentede tillatelser m.m.

Dersom du kan tenke de å bli med på dette dugnadsarbeide, så er det viktig at du tar kontakt med prosjektgruppen eller gravminnekoordinator for ditt område/fylke for nærmere orientering som du finner her. De vil kunne veilede og hjelpe deg igang. Du kan også lese mer om prosjektet her: Gravminneprosjektet

2 kommentarer:

  1. Takk for tipset, dette viste jeg ikke. Jeg gikk inn og prøvde med en gang og fant det jeg lette etter.
    Kjempeflott verktøy!
    Hilsen Ingun

    SvarSlett
  2. For et spennende og viktig prosjekt du jobber med!
    Mange gamle gravsteiner er så vakre. Men det er jo ikke så lenge de får stå.
    Min tante overtok sin tantes gravsted da hun døde nylig. Det hadde hun planlagt selv, det var ikke lenger noen til å ta seg av den ugifte gamletantens gravminne. Men jeg håper noen har fotografert det så det ikke har gått helt i glemmeboken.

    SvarSlett