lørdag 15. august 2009

Sliter`n fra Langøya

Idag har jeg vært med på Åpen Dag på Langøya. Selv om det ble litt regnvær, ble det en trivelig dag der ute. Vi ble fraktet over med Hurumferja og møtt av hornmusikk på kaia.
Programmet for dagen besto av omvisninger i både nord- og sør-bruddet og det var også mulighet for et kort, men spennende foredrag i auditoriet for intreserte. Senere skulle det være avdukning av skulpturen til Eva Rybakken.

"Født til å slite, født til å streve.
Vant til så lite, for svak til å kreve.
For å hente opp Langøya`s lysegrå gull.
Hardt var det livet som han måtte leve."
Langøya pensjonist- forening har i lengre tid arbeidet med planene om å få laget et monument for å hedre de som i flere tiår har banket og minert ut flere tonn med kalkstein. Det ble lagt ut til en skulpturkonkurranse og av de sju som deltok var det Eva Rybakkens utkast som ble valgt. Og etter et par års arbeid, kom endelig den store dagen til avduking og overtagelsen av den flotte statuen. Den skal skildre de gamle sliterne som var med og startet eventyret her ute. Her kan du se fra monteringen av statuen med kunstneren selv til stede.

Langøya er fascinerende øy med en lang og spesiell historie som bl.a strekker seg langt tilbake i tid. Her ble det i ca 100 år tatt kalkstein som ble sendt med lektere til Slemmestad og sementproduksjonen der. Dette eventyret startet altså i 1899 og pågikk helt fram til 1985. Da hadde de tatt ut ca 45 mill. tonn kalkstein og resultatet var to enorme kratere på i alt 9.3 kbm. under havnivå. Men alt dette kan du lese mere om her

Etter 1985 har utnyttelsen av Langøya hovedsaklig gått over til mottak, behandling og destruksjon av miljøfarlig avfall. Alt farlig avfall som mottas på Langøya blir nyttiggjort. Dette skjer ved at avfallet omgjøres til stabilt og miljøtrygt byggmateriale som brukes til å fylle igjen de store kratrene som er skapt gjennom mer enn 100 års kalksteinuttak. NOAHs arbeid på Langøya er derfor også et stort og viktig rehabiliteringsarbeid som er støttet av norske myndigheter.

Senere om ca 20 år, er planene å bringe Langøya tilbake til den naturperlen den engang var, med flotte badestrender og kanskje til og med en stor lagune i den søndre enden av øya. Ja planene er der.

Det er et flott rekreasjonsområde allerede på deler av øya, med store mengder av fredede blomster og fossiler. Det finnes også litt dyreliv her ute. Jeg kan ikke unnlate å nevne de tamme revene som holder til der ute. Det er sikkert et trivelig innslag i hverdagen når de kommer på besøk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar