tirsdag 13. april 2010

Ingvald Larsen Tollerød

Det er mange pussige sammentreff som dukker opp når man driver med slektsforskning. Denne historien kom for en dag da jeg besøkte min bror her forleden. Vi prata litt om hvor jeg hadde fått tak i forskjellige opplysninger om Ingvald, en eldre bror av vår farmor Elise.

Historien starta vel egentlig med at jeg så en etterlysning på Slektsforum etter Ingvald Larsens svigerfar.... Det fattet selvfølgelig min interesse og jeg tok kontakt med vedkommende. Det viste seg at (vedkommende) Henning var en av Ingvalds oldebarn.

Men nå tilbake til vår samtale...
Mens Arnt og jeg satt der og prata, så fortalte jeg at jeg hadde fått flere nye opplysninger ang. vår fars onkel, og nevnte navnet til Henning Sværd, og at han hadde sendt meg flere bilder av Ingvald og hans etterkommere. Bl.a. bildet til venstre. Da falt Arnt i tanker og sa at navnet Sværd kjente han godt til.

Da Arnt var ferdig på realskolen som det het den gang, dro han, som de fleste andre på sin alder, ut på sjøen "for å bli voksen." Han mønstret på som dekksgutt/jungman i Tønsberg-rederiet N.R.Bugge, og båten het M.T "Benguela".
Der ombord var det en overstyrmann som het Sværd, og
denne overstyrmannen og Arnt fikk ganske god kontakt. Kanskje mest fordi Arnt var den yngste ombord og liten av vekst, og Sværd var en stor og røslig kar, og godt voksen dvs. ca 60 år og en godt egnet bestefar-type. Disse to hadde visstnok mange fine vakter sammen på broa om nettene. Den eldste sto med kikkerten og den yngste ved roret. Bare det å overlate roret til en førstereis var nok stort for den yngste karen. Det var det nok mangt og meget han fikk av læredom og visdomsord på de nattevaktene.

Så viste det seg altså i ettertid at denne overstyrmannen var bestefar til Henning. Selv om C.E. Sværd er inngiftet i vår slekt, så hadde nok de to sjøfolkene hatt ennå adskillig flere samtaleemner da, enn de dengang visste om.

Litt artig er det at jeg idag kan fortelle at Henning og Arnt har avtalt å treffes. Kanskje det blir ennå flere slektsopplysninger etterhvert på meg også da. Det skal visstnok være første gang at Henning snakker direkte med en som har seilt sammen med sin bestefar.

4 kommentarer:

 1. Göy håper at de får flere hyggelige möter

  SvarSlett
 2. Hei Anne-Lise. Kjempe fint skrevet :-) Tusen takk for at du tok kontakt om dette - blir stas å møte Arnt!! Ha en super dag. Vi snakkes. Henning.

  SvarSlett
 3. Heisan
  Søkte etter Tollerød slekt (mitt etternavn) og fant denne siden.
  Er ikke sikker på om jeg er i slekt med Invald, men smilte litt da jeg så bildet som viser høye viker og at han ikke var så høy :-)
  Trond A. Tollerød

  SvarSlett