søndag 15. august 2010

Fjotland og Eftestøl, min tippoldefars fødested.

Ja når man er på oppdagelsestur i sine forfedres fotspor så blir inntrykkene mange, og man blir nesten litt andektig. Mange tanker farer gjennom hodet, og du lurer kanskje på hvordan familiene bodde og hva de levde av. Ikke så lett å kunne sette seg inn i slike ting, men at det var vanskelige kår for familiene som bodde så avsides, var det lett og forstå.


Jeg fikk også anledning til å besøke plassen Eftestøl, som min tippoldefar Ole Guttormsen ble født på. Den ligger i Fjotland, nabobygda til Sirdal, hvor han senere flyttet til. Eftestøl ligger faktisk 6 km innover på en skogsvei nordover fra Fjotland sentrum. Vi tok veien innover og her var det en litt enklere natur og mere skogkledd enn oppover i Sirdal. Jeg har tidligere kommet over et bilde av plassen, og da landskapet åpnet seg foran oss, så kjente jeg meg faktisk igjen. Det var en merkelig følelse. Rundt oss var det ganske flatt med jorder og myrlendt terreng, midt inne i fjellet.

Denne plassen har vært i familiens eie i flere hundre år, og det bor fremdeles etterkommere av mine aner her inne. Og uten at noe var avtalt, så traff jeg på en av mine slektsfrender.

I hvilken generasjon han sto som eier, fikk jeg vel aldri tak i, men det var lengre tilbake enn nr. 10 iallfall. Jeg ble fortalt at husa som sto på gården nå, ble bygget opp igjen etter at de gamle brandt ned i 1904. Da var det storbrann her, og to små barn på 12 og 14 år + ei barnepike omkom.

De to var søsken min guides bestefar. Tidligere sto gamle husa litt lenger oppi skråningen enn hvor husa i dag ligger, og vi kan ennå se tuftene av steinmurene der. Han fortalte også at hans oldeforeldre mistet alt de eide under brannen.

Gårdseierens far har bygget sitt eget elektrisitetsverk til gården, og det ble ferdig så sent som i 1979, og kan visstnok avgi 27 kw. Da strømmen ble slått på, var det bedt til lysfest. Det var semlet 55 personer, og endelig var den strømmen kommet til gårds, som både faren og bestefaren hadde drømt om.

Jeg fikk også tillatelse til å ta så mye bilder jeg bare ville. Og det kan du se resultater av under her.


På hjemveien var vi innom Fjotland kirke. Den har familien benyttet til alle sine kirkelige handlinger, og har nok betydd mye for de. Det samme gjelder også skolen. Det finnes mye lesestoff om div. Eftestøl`er i både skole og foreningsliv. ...og som ivrig gravminneregistrator så foreviget jeg jo "alle" de gravstedene som jeg kjente igjen. Kjekt å ha når man skal registrere nye genegasjoner i min store slektsdatabase.
Fjotland kirke ligger idyllisk til ved Fjotlandsvatnet, og på det ene bilde her han du skimte kirketårnet i bakgrunnen.


Dette lille gjerde måtte jeg bare ta ett bilde av. Det minnet meg litt om
gamle dager....

2 kommentarer:

  1. Så spennende lesing. Hyggelig med røtter og nye fine plasser. Takk for titten og god søndagskveld!

    SvarSlett
  2. Hvilken kjempeflott tur, jeg önsker at jeg orket bare ½ parten av alt det Du gjör nå

    SvarSlett