onsdag 8. september 2010

På kjøretøyet skal storfolk kjennes...... eller?

Sist helg var det igjen Sensommerfestival ved Våle Prestegård, og det var som alltid lagt opp til stor aktivitet for både store og små. Mitt største øyeblikk var turen med en skikkelig veteranbil. En bil av de riktig sjeldne er det blitt meg fortalt. En T-Ford fra 1919. Helt original motor og alt det tekniske. Kun setetrekk og kalesje er nytt iflg. eieren Gunnar Johansen fra Holmestrand. Det ble en liten sightseeing rundt i Våle og folk langs veien smilte og vinket til de meget uvanlige farkostene. Vi følte oss hensatt til den forrige århundre nesten.
Sensommerfsetivalen startet opp på fredagskvelden med visesang/allsang i Stallen med trubaduren Jan Erik Lunde. På lørdagskvelden var det låvedans med Gooseberry Crumble, og Gla`gjengen og trekkspillklubbene fra både Re og Holmestrand underholdt både lørdag og søndag.

Det var lagt opp til historisk gårdsdrift, og her var det virkelig mye fint både se og lære.

Her er noen av de aktivitetene som foregikk. Bl.a potetopptaging med hest og en gammel opptaksmaskin, gammeldags høyonn med hesjer, tresking på gammelmåten med drivkraft fra en gammel traktor. Traktoren er forøvrig satt sammen av Øyvind Skjeggerød som demonstrerte gamlemåten å lage halmballer på.

Ved slåttonna var det alltid slåttegrøt, også her på prestegården. Og som den grautgrams jeg er, så stod selvfølgelig en tallerken rømmegrøt på mitt program.

Det var også visning av andre gårdbruksgjenstander. En melkeseparator ble brukt til å skille fløten fra melka, og var veldig nyttig bruksgjenstand på gårdene. Fløten ble forøvrige utsolgt pr. omgående.

Linjentene hadde også funnet seg en plass i sola, og der fikk vi se og høre om prosessen fra linfrø til strisekker de lekreste linduker blir til.

Det var selvfølgelig salg av div. gårdsprodukter som frukt og grønnsaker, ulltøy, melkeprodukter og bakverk. Husdyra hadde sine egne binger og det fantes muligheter for barna til å hoppe i høyet. Flere av barna fikk også lage sin egen fuglekasse. Det blir nok spennende å se om det kommer noen fugler i dem til våren igjen. Ved låven var det laget til et bål hvor man fikk se og smake en skogsarbeiders hverdagkost. Stekt flesk og skikkelige brødblingser med svartkaffe til. Lukta var iallfall upåklagelig :-)

Inne på gården var det forskjellige utstilliger. Bl.a. ble det presentert en mengde kjoler fra tidlig 1900-tallet. Det var også muligheter for omvisninger i de gamle rommene, hvor det meste er skrevet om tidligere her
Denne gangen var det også mulighet til å få en omvisning i det store tre-etasjes stabburet på gården. Her er det samlet flere hundre gjenstander fra bygda. Både fra gårdsdrift, småindustri og annen hjemmeindustri (les bl.a skomakerverktøy). Alt i alt ei strålende helg for de driftige arrangørene i det flotte høstværet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar