søndag 6. september 2009

Kåre Holt`s Rafnaberg

Idag ble det endelig tid til et besøk i "Rafnaberg," skriverstua til forfatteren Kåre Holt. Den var åpen for publikum, og her fikk vi omvisning i hans skriverhule.
Litt historikk....

Kåre Holt ble født på Revetal i Våle 27.10.1916, og vokste opp ved Fossan gamle jernbanestasjon. Hans far var banevogter ved Tønsberg-Eidsfossbanen, med aner fra Holt i Andebu. Det ble tidlig klart at det var skribent han skulle bli, og mangt har også blitt til ved hans pennestrøk.Ved omvisningen fikk vi et lite innblikk i hans arbeid. Kåre Holt startet tidlig med sin skrivergjerning, og det finnes utrolig mye materiale som ligger tilgjengelig her i skiverstua hans.
Det ble fortalt at han vokste opp i et arbeidermiljø, og han ble etterhvert regnet som "hoffdikter" i Arbeiderpartiet. Han har bl.a skrevet teksten til en av de mest brukte arbeidersangene "De unge slekter", som blir sunget med stor entusiasme den dag i dag.

Det er mye man kan fortelle om denne dikteren, men det overlater jeg til noen av de som allerede har studert dette. Her finner du også ei lang liste over hans produksjon gjennom mange år. Hans første bok "Kramkar", en ungomsroman, ble utgitt allerede i 1939. Kåre Holt var da bare 23 år, men hadde allerede rukket å skrive flere småstykker som ble antatt i lokalavisene. Hans politiske standpunkt var det imidlertid ingen tvil om.

Kåre Holt har skrevet en rekke historiste romaner, men hans hovedverk må vel regnes å være den historiske triologien om Kong Sverre, som ble utgitt 1965-69. Hans produksjon omfatter også andre historiske personer og tidsperioder. Dessuten har han skrevet ungdomsbøker, skuespill, hørespill og biografier. Han har fått flere litterære priser.

Her finner du noen godt bevarte lydopptak, om du vil gi deg tid.

Her intevjues forfatteren Kåre Holt av journalisten Kåre Holt i programmet "En sannferdig løgner" sendt på Nrk 10.3.85. :-)
Kåre Holt i et intervju med Ragnvald Roscher Nilsen om Kong Sverre Sendedato: 17.3.1968,
og her fra et kåseri om dannelsen av fagforening i Vestfold som ble sendt på NRK 23.9.1972.

Skriverstua er ganske spartansk innredet. Med en lite sofabenk og et tilhørende bord, samt en liten vedovn. Hytta var veldig dårlig isolert, så det skulle nok endel varme til der ja. På den andre kortveggen var det bygd en slags skrivepult/benk med overliggende hylle. Her satt han da altså og skrev de fleste av sine siste store romaner. Ved skrivebordet/benken står hans kontorstol som fortsatt er inntakt, og under bordet står et par godt brukte tøfler :-)
Han døde 15. mars 1997 på Ramberg i Holmestrand.

1 kommentar:

  1. Flott artikkel.Jeg har lest flere av Kåre Holts bøker. Det store veiskillet & Kappløpet blant annet.

    SvarSlett