søndag 7. juni 2009

Rusletur til Hallingsrudåsen


Med oppmøte ved Rimi, Gullhaug og avreise kl 13.00, dro en liten gjeng avsted til rusletur på skaugen. Vi skulle "bestige" Hallingsrudåsen. Ca 40 personer ble tilslutt samlet ved Sverre Foss`Blikkenslagerverksted, Hallingsrud, før vi tok fatt på oppstigningen. Som turleder/veiviser var tidligere orienteringsløper Leif Weltzien den rette mann. Han er i allfall lokalkjent i skogene her, og kunne fortelle og vise oss et par kullmiler.


Her var det bonden i sin tid ble pålagt å fremstille kull til jernproduksjonen ved bl.a Eidsfoss Jernverk. Disse to gropene ute i skogen var veldig lett gjenkjennelige med jordvoller i ytterkant, og en forhøyning i midten. Diameteren var fra 15- 20 meter, så disse var av de større milene. Driften her varte nok fram til slutten av 1800-tallet.
Her har faktisk en av turdeltagerne funnet en liten kullbit.

På høyden hadde vi fin utsikt mot vest og Re kommune og Holmsvannet. Dessverre var litt mye underskog som dekket utsikten mot øst og Oslofjorden. Langs stien var det masse liljekonvall, og tyttebær- og blåbærlyng var fulle av blomster og små kart. Vi passerte også ei minilita skogskoie som det faktisk hadde bodde folk på for bare noen år siden.

Ei lita spise og hvilepause ble lagt til ei gammel setervoll. Her ble vi fortalt at det hadde vært seterdrift fram til ca 1920. Det var en vanskelig plass å drive seter på, da det ikke fantes skikkelig vannkilde i nærheten. Så da "ildebannen" fikk tak var det ikke mye de fikk reddet, og setra ble nok flammenes rov. Den ble aldri bygget opp igjen.

Det var en hyggelig opplevelse å få være med på denne turen, men litt synd at vi ikke hadde været med oss. Det hadde nok blitt ennå mer vellykket om vi hadde blitt innvilget litt sol på veien. Takk for turen, det ga absolutt mersmak til flere rusleturer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar