tirsdag 29. september 2009

Roser og Pelargonia

Au, au, au. Idag har jeg har blitt skikkelig sårfingra etter å ha klippet ned rosene mine for høsten.
Jeg har med andre ord vært ute i blomsterbedet og klargjort for for vinteren. Så nå bugner stua mi av roser og andre blomster som ennå sto i sin fineste skrud. Jeg kan jo ikke kaste de ennå, så da er det bedre å ta de med seg inn. Slik at jeg kan nyte de så lenge som mulig. Vet ikke om roseknuppene vil springe ut her, men det er et forsøk verd, syntes jeg.






Det ble veldig nakent i bedet mitt nå, men en tur til "Plantasjen" og innkjøp av noen fargerike Erika skal vel gjør susen tenker jeg. Det ble litt sent for planting i kveld, så det får bli i morgen. De er nå iallfall i hus.

Da blir det nok et større problem med hva jeg skal gjøre med de fine Pelargoniane mine? Jeg har funnet et par linker på nettet, her og her så det blir vel ei råd håper jeg. Planen er å sette de i kjelleren til overvintring, så får jeg se på resultatet til våren igjen.
Det er første gang jeg forsøker meg med disse fine plantene. men en gang må jo være den første også da. Jeg liker å kalle dem bestemors blomster, for de minner meg om hennes koselige vinduskarm, full av disse fargerike eksemplarene. Jeg har forøvrig lest meg til at det finnes utallig typer og variasjoner av Pelargonia, så dette blir kanskje en ny hobby etterhvert. Den som lever får se....

tirsdag 22. september 2009

Kåre`s navnedag

Vanligvis er jeg ikke spesielt opptatt av navnedager, men idag leste jeg i avisa at det er Kåre som har gitt navnet til denne dagen. Og siden jeg er gift med en Kåre, Ja, så må jeg jo samtidig benytte anledningen til å gratulere så mye da. Vi pleier som sagt ikke å feire slike dager, men kanskje jeg skal finne på noe idag....

Her er hva WikipediA skriver.
Kåre er et mannsnavn, og i norrønt var navnet tilnavn til adjektivet kárr som betyr «med krøllet hår». Akkurat det med krøllet hår passer igrunn litt dårlig på "min" Kåre da. Han har nemlig ikke noe hår... hehe.

Men for liksom å vise, så har det vært masse hår og sjegg i yngre tider da. Det er nok 40 år, mange kilo og mye hår og skjegg i forskjell på disse to bildene.




Ifølge SSB heter det at det pr idag er 11739 menn som har Kåre som første fornavn. Det er 6265 menn som har Kåre som eneste fornavn. Kåre var blant de mest brukte navnene på guttebarn født i Norge i perioden ca 1910–1950.

I min slektsdatabase har jeg pr. idag 9 personer med dette navnet, og de er født i perioden fra 1908 - 1970. Det er bare en av de som er døpt etter 1945. Så den statistikken over her holder nok mål, iallfall i mine kretser.

søndag 20. september 2009

Fra ridestevnet i Hof

Igår og idag har jeg vært på ridestevne i Hof, hvor mitt eldste barnebarn var deltager. Hun har drevet med hester i ca. 4 år, og bor vel i stallen til tider. Men det er vel de "hestegale" pikers drøm kanskje ?

I ridestevnet denne helgen var det deltagere fra store deler av nabo- kommunene, og tilsammen var det nok med ca. 120 til 140 stk. I den yngste klassen var det premiering/sløyfe til alle som fullførte feilfritt. Det ble en del vegring ved hinderne, men de fleste greidde seg fint igjennom banen.
Christina hadde startnr. 2, og den måtte tidlig opp som skulle få med seg rittet hennes. Stevnet startet nemlig allerede kl 09.00. Det var litt kaldt fra morgenen av, og tåka lå over Hof i de tidlige morgentimene. Men stevnet ble gjennomført i flott stil, uten noen store problemer.

Senere på dagen ble det en liten tur oppom Eidsfoss Kro, og en deilig middag. Her har vi vært flere ganger, men det er alltid like flott å komme tilbake hit. Idag tok jeg noen bilder av Eidsfoss kirke. Den ligger så fint til på en liten odde ved Bergsvannet, like syd for Eikeren. Litt historikk om kirken finner du på en plakett ved porten.


fredag 18. september 2009

Gamle Hvittingfossbanen

Idag da jeg var ute på min lille trimmetur, hadde jeg som vanlig med meg mitt enkle lille kamera. For det hender jo at det dukker opp uforusette ting når man er slik ute og rusler, og da er det kjekt å ha. Jeg er IKKE noen flink fotograf, men liker å ta bilder.

På turen idag gikk jeg langs jernbanetraseen til den gamle Hvittingfossbanen. Det har blitt en flott turvei der, som mange er flinke til å benytte seg av. Ved enden av denne turveien er det rester etter ei gammel steinbru. Brua er jo i bruk idag også, men er nå erstattet med jern og betong. Det var nok adskillig mer arbeid med brubygging tidligere. Her har jeg fått med meg gammelbrua ved Island/E 18 før og nå i ett bilde.

Litt lenger nede i traseen ligger et lite, artig hus. Her sitter det visst en kar og venter på toget, men det har nok gått allerede det far. Vi kan jo se sporet etter det ennå :-)

Dette lille huset tilhører Vestfold Privatbaners Museum. Det er den originale Ramnes st. som dugnadsgjengen har gjenoppbygd her ved Reidvin-tunet. Vestfold Privatbaner ble stiftet i 1999 og har som formål å ta vare på og dokumentere historien fra Tønsberg- Eidsfoss- og Holmestrand -Hvittingfossbanene. Gamle Ramnes st. er under oppbygging og den originale dresinbua fra Svinevoll st. er også plassert her. Her er også lagt inn et lite stykke med jernbaneskinner på den samme trasèen som gikk her tidlig på 1900-tallet. I dag kan trafikkeres med en dresin.

Dugnadsgjengen har allerede lagt ned mange tusen timer i dette prosjektet. Flott at en slik historie blir tatt godt vare på for ettertiden. Denne lille jernbanen holder åpent på søndager i juli og august. Den offesielle gjenåpningen ble foretatt av ordføreren 27. juni med stor festivitas, bare 10 år etter at prosjektet ble påbegynt. Flott jobba av en liten entusiastisk gjeng.

Holmestrand-Hvittingfossbanen ble bygget, og åpnet i 1902, for å lettere kunne frakte tømmer fra skogene i det indre av Vestfold og ut til kysten. Det ble også brukt som post- og passasjertog. Du kan finne mer om dette her.

Holmestrand-Vittingfossbanen hadde sine beste år med persontransport omkring 1920. Etterhvert ble mer og mer transport, både av personer og varer flyttet over på vei. Det førte til at all persontrafikk ble innstilt i 1931 og i 1938 stoppet også godstransporten. Dermed var det slutt på all jernbanetrafikk i indre Vestfold. En epoke var dermed slutt.

onsdag 16. september 2009

Trollsvannstua i Andebu

(Bildet over er hentet fra Tønsberg og Omegn Turistforening egen hjemmeside)
Kan man sitte inne når det er så fint vær? Nei, ikke jeg iallfall. Idag pakka vi litt drikke og noe å bite i, ned i sekken og dro litt lenger enn vanlig. Ferden gikk mot ukjent mål, og nesa pekte denne gangen mot Andebu. Lurer på hvorfor det jeg? Mine slektsrøtter på både mors og fars side kommer faktisk fra steder i både Høyjord og Andebu, Dessverre er jeg veldig lite kjent i de "farvann" Men det får bli en annen historie.

Denne dagen hadde vi planlagt å legge veien inn til Trollsvann. Det er Tønsberg og Omegns turistforening som har ei hytte der, langt inne på skaugen. Vi fant oss en parkeringsplass ved bommen, og ruslet innover langs Trollsvann. Stille og fredelig men med noen få innslag av høstløv som dalte ned. Det går jo mot høst må vite.

Vel framme ved stua var det full aktivitet. Dugnadsgjengen hadde faktisk flere prosjekter på gang. På selve hytta var noen igang med utvidelser i den nordre enden av bygget, og ved handicap-hytta laget de en rullestolrampe ned til en nyanlagt platting. Denne plattingen var lagt til rette for rullestolbrukere og kunne også brukes som fiskeplass. Dessuten var den stor nok til både dans og leik. En liten badeplass var det også funnet plass til. Begge hyttene var forøvrig nymalte.

På den åpne sletta ved siden av selve hytta var det ryddet plass til og plassert ut flere bord m/krakker. Og det var satt opp en fast grill som står klar til bruk. Et herlig fristed på en fredfull plass, langt innpå skaugen som sagt. Vi fikk også noen ord med et par av "sliterne," og de kunne fortelle om flere store planer. Foreningen hadde kjøpt opp et par mål med skogsterreng på nordsiden av hytteområdet. Her skulle det lages et slags "amfi" til glede for de besøkende, og med DEN flotte utsikten er jeg ikke i tvil om at det vil bli populært.

Det er mange merkede turløyper som har utgangspunkt ved Trollsvann. Her finner du en av de nyeste som er blitt ryddet og tatt i bruk igjen. Det er også merket løype til bl.a Åletjern og Merkedammen som kanskje er kjent for noen.

Senere i høst vil den tradisjonelle Måneskinnstur med fakkeltog for hele familien bli arrangert. Ca 500 personer deltar på disse turene. Månen er også invitert, og noen ganger dukker den opp ved 20-tiden og skaper en ekstra stemning, heter det i brosjyren. Kanskje det kunne være en ide å bli med dit engang ?

Tar med et bilde til som viser litt av den flotte opplevelsen vi har hatt idag. Det kan ikke beskrives men nyt bildene istedet, eller ta en tur selv. Det er mange slike fine pletter omkring oss bare vi lukker opp øya litt. Fristende ? God tur !!

onsdag 9. september 2009

Brannåsen i høstsol

Sliten, men veldig fornøyd med meg selv, har jeg akkurat kommet hjem etter en herlig tur opp til Holmestrand Turistforenings hytte på Brannåsen (Linken er visst ikke helt oppdatert ser jeg.) Det har faktisk vært et mål for meg i hele sommer, så da var det på tide å gjennomføre det også. Egentlig har jeg vært der oppe 2 ganger på under ei uke. Først på søndag 6. og så idag den 9. sept. Søndag var det jo "kom deg ut-dagen" og når starten på dagen viste seg fra sin aller beste side, var det jo bare å "sæla" på. Det var vel min sønn og hans fam. som egentlig dro meg opp av go`stolen, vekk fra data`n og ut i marka. Det var tungt og varmt og langt.... men de var hyggelige og ventet på mor i de tyngste bakkene. Jeg bruker vel ca 1.5 timer oppover tenker jeg, med den dårlige kondisen jeg har. Hehe. Men det er herlig når man først kommer opp da.

På helgene er det åpen hytte og muligheter for å kjøpe litt munngodt. Det smaker jo alltid med en kaffe eller en liten sjokolade. Usikten er det heller ikke noe å klage på. Fra utsiktspunktet kan man se Sande-bukta og langt utover Oslofjorden, og det var mange som hadde benyttet den flotte dagen til å nyte høstsolen.

Lille Trygve på 2 1/2 år måtte utforske naturen litt der oppe, og en liten vanndam var jo ikke å forakte heller. Han ble riktignok båret opp i bæremeis, men gikk også på sine egne, små bein.

Idag gikk jeg, den ca 8 km lange, turen sammen med Kåre (min mann). Det føltes ganske greitt oppover, men det ble varmt idag også... At jeg aldri skal lære å kle meg riktig. Puhh. Like fint vær, like fin utsikt og like hyggelig turkamerat. :-)

søndag 6. september 2009

Kåre Holt`s Rafnaberg

Idag ble det endelig tid til et besøk i "Rafnaberg," skriverstua til forfatteren Kåre Holt. Den var åpen for publikum, og her fikk vi omvisning i hans skriverhule.
Litt historikk....

Kåre Holt ble født på Revetal i Våle 27.10.1916, og vokste opp ved Fossan gamle jernbanestasjon. Hans far var banevogter ved Tønsberg-Eidsfossbanen, med aner fra Holt i Andebu. Det ble tidlig klart at det var skribent han skulle bli, og mangt har også blitt til ved hans pennestrøk.















Ved omvisningen fikk vi et lite innblikk i hans arbeid. Kåre Holt startet tidlig med sin skrivergjerning, og det finnes utrolig mye materiale som ligger tilgjengelig her i skiverstua hans.
Det ble fortalt at han vokste opp i et arbeidermiljø, og han ble etterhvert regnet som "hoffdikter" i Arbeiderpartiet. Han har bl.a skrevet teksten til en av de mest brukte arbeidersangene "De unge slekter", som blir sunget med stor entusiasme den dag i dag.

Det er mye man kan fortelle om denne dikteren, men det overlater jeg til noen av de som allerede har studert dette. Her finner du også ei lang liste over hans produksjon gjennom mange år. Hans første bok "Kramkar", en ungomsroman, ble utgitt allerede i 1939. Kåre Holt var da bare 23 år, men hadde allerede rukket å skrive flere småstykker som ble antatt i lokalavisene. Hans politiske standpunkt var det imidlertid ingen tvil om.

Kåre Holt har skrevet en rekke historiste romaner, men hans hovedverk må vel regnes å være den historiske triologien om Kong Sverre, som ble utgitt 1965-69. Hans produksjon omfatter også andre historiske personer og tidsperioder. Dessuten har han skrevet ungdomsbøker, skuespill, hørespill og biografier. Han har fått flere litterære priser.

Her finner du noen godt bevarte lydopptak, om du vil gi deg tid.

Her intevjues forfatteren Kåre Holt av journalisten Kåre Holt i programmet "En sannferdig løgner" sendt på Nrk 10.3.85. :-)
Kåre Holt i et intervju med Ragnvald Roscher Nilsen om Kong Sverre Sendedato: 17.3.1968,
og her fra et kåseri om dannelsen av fagforening i Vestfold som ble sendt på NRK 23.9.1972.

Skriverstua er ganske spartansk innredet. Med en lite sofabenk og et tilhørende bord, samt en liten vedovn. Hytta var veldig dårlig isolert, så det skulle nok endel varme til der ja. På den andre kortveggen var det bygd en slags skrivepult/benk med overliggende hylle. Her satt han da altså og skrev de fleste av sine siste store romaner. Ved skrivebordet/benken står hans kontorstol som fortsatt er inntakt, og under bordet står et par godt brukte tøfler :-)
Han døde 15. mars 1997 på Ramberg i Holmestrand.

lørdag 5. september 2009

Trivselbygda Hillestad, Holmestrand

Mye av dagen idag ble tilbragt ved bygde-
kvinne-lagets markeds-
dag i Hillestad. Her var det et yrende liv fra tidlig formiddag og de ferske grønnsakene og bakervarene ble nesten revet bort. Hvert år samler den lille trivselbygda seg til årets markedsdag, og til og med været viste seg fra sin bedre side idag. Her finner du et referat fra fjorårets marked.











Hillestad Promenadeorkester sto for litt av underholdningen, og ellers var det mange salgsboder med et rikt utvalg av forskjellige produkter. Det var alt fra grønnsaker og hjemmebakte brød og kaker, til treskjæring, tredreiing, strikka klær, smykker, keramikk + m.m.

Her er et lite knippe av Gro Kjøll`s kjente design Vestfoldstakken. Hennes produksjon kan du lese mer om her.

Botne Historelag`s stand ble også godt besøkt. Her var det salg av den nyeste utgaven av Botne Bygdebok og deres eget årtidsskrift Botnar. Selvfølgelig ble det også endel slektsprat her da.
4H foreningen sto som ansvarlig, og hadde laget en fin natursti. Men hvordan resultatlista ble, var ennå uvisst da jeg dro. Det var også lagt opp til leker for de små, og ekteparet Ruteig stilte opp med hesten sin "Myrgull", så alle som hadde lyst kunne få seg en tur med hest og vogn.

Det er iallfall ingen tvil om at det er ei trivelig grend, som lokalbefolkningen vet å ta vare på. Et meget godt tiltak som alle, store og små er med på.

Min svigerinne har også skrevet om besøket her idag, og du kan lese mer om det her.

onsdag 2. september 2009

På week-end i Danmark

Når man er så heldige å få et gavekort til fire personer t/r med Stena Saga til Fredrikshavn, ja da ringer man et vennepar, pakker ned det aller nødvendigste, og tar Nettbussen innover til hovedstaden, med avreise på søndag ettermiddag.

Siden ingen av oss har vært på det flotte Operataket ennå, så planla vi et besøk bortom der.
Solbriller anbefales. Vi hadde veldig god tid på oss, så en liten titt innomhus ble det også tid til. Det var utrolig mange artige vinkler der ja. Nesten rart at det går an å bygge slike hus. Det var iallfall meget imponerende og flott byggverk. En liten øl på uterestauranten for å sjekke utsikten, før vi vandret bortover til Vippetangen. Der lå båten og ventet på fire forventningsfulle personer.

Vi hadde forhåndsbestilt middag, og den ble inntatt helt i front, med kjempeflott utsikt til utseilinga fra Oslo. Senere på kvelden ble det underholdning i restauranten med dansebandet Contrazt. Flott og variert dansemusikk. En liten prøvesmak fra You Tube med vokalist Hanne Mette Gunnarsrud.

På mandag var det tidlig opp til frokost, før vi ruslet i land. Fredrikshavn ventet oss, men vi hadde bestemt oss for å dra inn til Ålborg med tog. Vi hadde ingen bestemte planer, men vandret bare gatelangs og titta i tilfeldige butikker. Mange flotte, gamle bygninger, og langs de to store gågatene var det et yrende liv.
Litt stille på detter bildet kanskje, men denne flotte bygningen er av Jernbanestasjonen i Ålborg
Vi måtte selvfølgelig leske strupene våre litt, mens vi ventet på lunsjen. Den ble forøvrig inntatt i Jens Bangs Stenhus. Et meget gammelt og ærværdig hus. Ja det er faktisk Ålborgs mest fotograferte hus. Det er ingen grunn til å gå forbi dette flotte stedet. God mat og godt drikke + et gammelt og vel bevart interiør. Duun`s Vinkjælder i underetasjen her er vel verd et besøk. Det var t.o.m. pyntet med blomster på WC. Veldig koselig.
Det smakte godt med en kald øl, etter å ha trasket gatelags i et par tre timer. Lunsjen var det heller ikke noe å klage på ....
Da var det værre med togreisen tilbake til Fredrikshavn. Det var overfyllt av leirskoleelever på vei hjem + pendlere på vei hjem fra jobb og skole. Vi sto i nesten en time før det ble et sete ledig.Puuh..

Båtreisen hjem var imidlertid helt toppers, litt shopping i taxfree-butikken, en liten matbit i sportsbaren på dekk 7, før vi entret showbaren til underholdning og dans.
Dansebandet Contrazt med sin nye vokalist Gro Anita Johansen var helt suverene og gikk rett hjem hos meg. Her er aviskommentaren fra dansecruiset

Takker for gavekortet vi fikk av Lene og Ingar. Det ble et flott avbrekk i en vanlig hverdag. Og til våre medreisende, takk for selskapet. Håper at dere også hadde en koselig tur.